Alkuviikon pojat viettivät ihan tavallista tylsää arkea tässä kotinurkilla. Torstai-iltana innostuttiin kuitenkin käymään pitkästä aikaa lappalaisten vapaamuotoisissa tokotreeneissä Tuomarinkartanolla. En oikein ehtinyt lenkkeilyttää poikia pikapissatusta enempää ennen lähtöä, joten alkajaisiksi kävin tarpomassa koirien kanssa pellolla (joo, ei sitten kantanut meikäläistä se hanki..) ja sitten märällä tiellä, että niiden ei tarvinnut autossa kärvistellä. Ensin puuhastelin Haltin kanssa ja Kuru sai sen aikaa odotella autossa. Halti harjoitteli kontaktia ja perusasentoa, aika näppärästi se keskittyi vain mun kanssa puuhasteluun, vaikka paikalla oli aika paljon lapinporokoiria ja keskellä kenttää oli bokseriporukka, jolla oli aina yksi koira kerrallaan kentällä. Halti innostui myös tosi kivasti leikkimään mun kanssa, kun kerrankin sai leikkiä ilman että Kuru oli haukkana kyttäämässä lelua. Noin kymmenen minuutin jälkeen oli Kurun vuoro, ja katsottuaan autosta haikeana meidän tekemistä Haltin kanssa, se olikin aika yhteistyöhaluinen. Puuhasteluksi meni sekin, kun en oikein ollut ajatellut treenejä etukäteen. Lähinnä seuraamista ja perusasentoja, jotka onnistuivat ihan kivasti siihen nähden, että toi Tuomarinkylän kenttä on Kurulle vaikea paikka. Ja kenttä oli aivan sikaliukas, paikka paikoin ihan peilijäässä.. siihen nähden voi siis olla tyytyväinen.

Vaihdoin vielä koiria ja jatkoin Haltin kanssa kontakti/perusasentohinkkauksia ja odottamisen harjoittelua, ja edelleen meni hienosti. Ahne pentu on sitten kiva! Pidettiin me toki välimatkaakin niihin häiriöihin. Otin Kurun vielä kerran autosta, ja se suoritti edelleen ihan pätevästi. Taitaa olla ihan hyvä, että voi vaihtaa sitä koiraa - Kuru ainakin saa kummasti motivaatiota autossa odotellessaan. Ja ne kymmenen minuutin pätkät per koira ovat varmaan ihan sopivia. Tuomarinkylästä ajelin vielä Haltialaan, missä pikalenkitin koiria irti reilu parikymmentä minuuttia. Huomasi kyllä, että pojat eivät ole hetkeen päässeet aukealle revittelemään, vaan ovat vaan jolkotelleet polkuja pitkin. Kuru innostui rallaamaan oikein kunnolla pitkästä aikaa! Odotan kyllä aika innolla, että pellot sulavat ja päästään kunnolla niille lenkkeilemään. Nyt on vielä lunta reiteen asti, eikä hanki todellakaan kanna meikäläistä, vaikka koirat kantaakin..

Perjantaina pojille koitti onnenpäivä: Noppa-pentu tuli meille yöksi hoitoon. Iltapäivällä käytiin ensin yhdessä Janikan kanssa lenkillä Sipoon koirametsässä (tai Helsinkiä se taitaa jo nykyisellään olla), ja tyypit rallasivatkin ihan tyytyväisinä - sielläkin hanki kantoi niitä, muttei meitä. Onneksi me ihmiset päästiin pääosin etenemään ihan hyvällä polulla, mutta pitihän sitä vähän käydä toteamassa, että oho, traktorinjäljet eivät ihan kantaneetkaan meitä.. :P Muita koiria ei tullut vastaan ennen kuin viimeisen viiden minuutin aikana, kun oltiin jo ihan lähellä parkkista. Kuru kuitenkin totteli nätisti ja tuli hihnaan, niin päästiin ihan siivosti ohittamaan myös vastaan tulleet urokset (vaikka ranskanbulldogin omistaja sanoikin koiraansa nartuksi - mä tosin näin ne vehkeet siellä mahan alla.. :F). Haltikin totteli hienosti, vaikka sen oliskin ehkä tehnyt mieli käydä moikkaamassa kaikki ihanat koirat. Reilun tunnin lenkin jälkeen Noppa siis lykättiin mun auton takapenkille poikien sekaan suorilta. Yllättävän nätisti se sinne asettui, ensimmäiset 10-15 minuuttia se katseli istuen auton ikkunasta ulos ja loppumatkan se veti sikeitä Haltin vieressä. Aika reipas pentu! Noppa kun ei ole aiemmin takapenkillä matkustanut.

Täällä mun luona Noppa kävi tutkimassa kaikki paikat häntä kippuralla ja yritti ratsata pöydätkin. Onneksi Janika oli mua tästä varoittanut ja olin aika tikkana kieltämässä. Ne leikkivät Haltin kanssa jonkun reilun tunnin ennen kuin malttoivat ensimmäisen kerran käydä nukkumaan.. pari kertaa käytin ne ennen iltalenkkiä pissalla, kun leikkiessä tuli tietenkin jano, ja tuleehan se vesi uloskin sitten. Kerran Noppa kerkesi pissata ulko-oven eteen lattialle (ilmeisesti mun puhuessa puhelimessa), mutta muuten pysyi hienosti siistinä. Iltalenkille mä vein koirat kolmestaan, kun kello oli tarpeeksi - laskeskelin että kahdentoista jälkeen ei varmaankaan kovin kauheasti porukkaa tule vastaan. Onneksi olin oikeassa, olis mulla muuten ollut  noissa kolmessa pitelemistä. Suunnattiin suoraan koirapuistoon, missä Halti ja Noppa painivat vielä 45 minuuttia, Kurukin välillä intoutui juoksemaan kakaroiden kanssa. Kylläpä noissa riittikin virtaa! Sen jälkeen yöunet tosin olivatkin aika rauhalliset. Noppa "vei" Haltin paikan mun parvekkeen oven edessä, mutta Halti viihtyi kyllä ihan hyvin koiranpedilläkin.

Aamulla pissatin ihan suosiolla koirat kahdessa erässä, ensin pennut keskenään ja sitten Kurun Nopan kanssa, kun en halunnut jättää Noppaa yksin vieraaseen paikkaan. Tällä systeemillä homma sujui ihan hienosti. Lauantaiaamuna tyypit painivat vielä jonkun kolme tuntia.. aika reipashenkistä. Janika tuli hakemaan Nopan puoli kolmen maissa,  ja käytiin vielä tossa viereisessä koirapuistossa väsyttämässä pentuja. Sitä ei tosin kovin kauheasti tarvinnut, vähän ne juoksivat ja painivat, mutta taisivat olla vaan niin väsyneitä että pääosan ajasta ne söivät keppejä. Niinpä me suunnattiin aika pian takaisin autolle, Noppa lähti kotiinsa ja Halti kotiin nukkumaan. Oli meinaan aika väsynyt pentu! Me lähdettiin Kurun kanssa vielä kahdestaan hihnalenkille ja Halti sai jäädä lepäämään siksi aikaa. Saipahan Kurukin vähän laatuaikaa. Illalla oli tosi hiljaista, taisi olla Kurullekin aika rankkaa toi Nopan kyläily, vaikkei se Nopan kanssa juuri leikkinytkään. Illalla vein sitten Kurun vielä hoitoon Ristolle, koska meillä oli sunnuntaiaamuna aikainen lähtö Haltin kanssa Lappalaiskoirat ry:n erkkariin Vääksyyn.

Kelloja käännettiin yöllä, ja yöunet vähentyivät tunnilla jo sen takia. Ja koska mulla ei ollut varmasti toimivaa perusherätyskelloa, mun piti varmuudeksi laittaa kännykkä soittamaan tuntia aikaisemmin, etten varmasti myöhästyisi, jos se ei siirtäisikään itse itseään kesäaikaan. No, siirsihän se, ja eka herätys oli talviaikaa klo 4, kesäaikaa klo 5.. onneksi siinä vaiheessa sai laittaa herätystä vielä tunnin eteenpäin. Puoli seitsemältä me oltiin Haltin kanssa lähtövalmiina ja startattiin kohti Nurmijärveä, missä meillä oli treffit Eevan, Janikan ja Nopan kanssa. Me siirryttiin Janikan autoon ja Halti lykättiin Nopan kanssa konttiin matkustamaan, ja Vääksyssä oltiin vähän ennen yhdeksää. Ihan hyvin silti ehdittiin kehään! :D Halti oli kehässä neljän muun 7-9kk urospennun kanssa, ja joo, ne muut olivat kyllä selkeästi "isoja urospentuja", Halti taas.. no, se olis mennyt ehkä paremmin niiden pikkunarttupentujen kehässä. :P Se oli hyvin pieni, hyvin karvaton ja hyvin kehittymätön verrattuna niihin kilpakumppaneihin. Ei tosin tullut mitenkään yllätyksenä.. mut uskomattomat turkit niillä muilla oli, kun ei toi Haltikaan ihan karvaton kuitenkaan ole. Meidät (ylläri ylläri) käteltiin ensimmäisinä kehästä pois, ne muut olivat tuomarinkin mukaan käytännössä valmiita junnuluokkaan ja Halti taas ihan pieni vauva verrattuna niihin, "hyvin hitaasti kehittyvä". Mut sitä en pidä ollenkaan pahana asiana. :) Tällaisen arvostelun Halti sai Kirsi Honkaselta:

Vielä kehitysvaiheessa oleva nuori uros. Saa vielä kauttaaltaan hankkia lisää massaa ja voimaa. Kevyt, hieman pitkänomainen pää ja kookkaat korvat. Riittävä kaula. Kevyt runko ja raajaluusto. Etukulmaukset saisivat olla voimakkaammat, riittävät takakulmaukset. Pentumaiset liikkeet. Takana kannukset. Riittävä turkki.

Tulos siis käsittääkseni PEN -, eli KP:ta ei saatu eikä mitään muutakaan. Ehkä ihan hyvä, ettei pentuluokassa jaeta niitä laatuarvosteluja.. :D Ei vaan, oon kyllä oikeasti tyytyväinen tohon arvosteluun - ihan Haltin näköinenhän se on, ei mitään mutistavaa. Paitsi että ei sillä ole isoja korvia, sillä on vaan pieni pää. ;) Yllättävän pitkä ja kattava arvostelu! Kehäkäytös ei valitettavasti ollut ihan yhtä hienoa kuin viikko sitten Katselmuksessa - Halti tarjoili mulle istumista ja yritti saada namia kävelemällä eteenpäin, oli muutenkin levoton. En tiedä, ehkä mä sitten jännitin tai jotain? Kehää ennen ja sen jälkeen se kuitenkin malttoi seisoskella ihan nätisti. Liikkuminenkin meni vähän heikosti, alusta oli sen verran liukas etten itse uskaltanut juosta ja jostain syystä Halti, joka normaalisti ravaa nätisti mun kävellessäkin, oli mennyt jotain kummallista käynnin ja ravin sekoitusta, välillä se loikkikin.. no, kyllä se sentään vähän ravasikin, mutta ei mennyt ihan nappiin. Ei se onneksi mitään sekoillut muiden koirien kanssa, piti nätisti kontaktia, mutta esiintyminen ei vaan ollut yhtä hienoa kuin aiemmin. Mut ei voi moittia, tällä harjoituksella, tai siis sen puutteella, meni kuitenkin ihan hienosti.

Noppa-kaveri oli hetken päästä vuorossa omassa kehässään, ja Nopalla meni ihan hienosti, mutta isoja narttupentuja oli aivan tajuton määrä kehässä. Ihan ensimmäisinä Noppaa ja Janikaa ei kuitenkaan kätelty pois kehästä, ja Noppa olikin aika lailla samassa kehitysvaiheessa kuin kilpakumppaninsa. Näyttelypaikalla törmättiin myös mm. Benitaan ja Martta-porokoiraan sekä Cisseen, Sipeen ja Ronjaan. Halti sai painia Nopan kanssa hihnassa, ja käytiin myös näyttelypaikan takana metsikössä juoksuttamassa pennut lyhyesti. Aika hyvät rallit ne vetäisivätkin hihnasta päästyään. Teki varmasti ihan hyvää se pieni fyysinen rasitus näyttelypaikan hälinän jälkeen. Sipen ja Ronjan kehäesiintymiset me vielä katseltiin, ja joskus puoli kahden maissa me taidettiin lähteä kotiin päin. Aika väsynyt reppana toi Halti oli, taisi käydä heti konttiin päästyään nukkumaan, ja kun meidän lounastauon jälkeen tultiin takaisin autolle, Halti nukkui kontissa ihan reporankana. Eevan pihan viereisellä pellolla Halti ja Noppa saivat vielä vähän rallata (mistä sitä virtaa riittikin! Halti jopa jahtasi Noppaa, eikä toisin päin niin kuin yleensä) ennen kuin lähdettiin omiin suuntiimme. Taisin olla itsekin vähän sippi, koska meinasin ajaa suoraan kotiin, enkä tajunnut kääntyä oikeasta risteyksestä hakemaan Kurua hoidosta.. no, onneksi tajusin ennen kuin olin ajanut kehä kakkoselle saakka. Kurua hakiessa join vielä kupin teetä, niin jaksoin ajaa silmät auki kotiin asti. Aika rauhallista porukkaa tossa lattialla nyt nukkuu..

Tiina